Annika ÖstbergAnnika Östberg satt 28 år i ett amerikanskt fängelse, dömd för mord. Hennes föreläsningar handlar om utanförskap och hur hon hamnade i en ond spiral av droger, prostitution och kriminella män.

Få människor tvingas konfrontera, i ett bländande, skrikande ljus, konsekvenserna av sina handlingar, men Annika Östberg har levt med en unik grupp av kvinnor som tvingats till just detta. De har inte bara konfronterats med sig själva utan också rannsakat sig, letat efter orsaker och arbetat för att skapa en förändring i både stort och smått.

Annika Östberg berättar om fängelsetiden, den tuffa miljön och hierarkierna bland fångarna men även om den vänskap som odlades bland hennes kvinnliga medfångar. 2008 överflyttades hon till Sverige och den 1 maj 2011 blev hon frigiven. Hon beskriver hur det kändes att för första gången på 28 år få bestämma vilken mat hon ska äta och vilka kläder hon ska bära, bara för att nämna några triviala val i vardagen som vi andra tar för självklara, men som för henne varit en utopi.

Annika trodde aldrig att hon skulle få se Sverige igen, men från maj 2011 är hon en fri människa i sitt gamla hemland. Efter nästan tre årtionden i fängelse var det omtumlande att komma ut i friheten. Sedan dess har hon hunnit med att skrivit två böcker ”Ögonblick som förändrar livet” och ”Att komma igen”.