Christina BengtssonChristina Bengtsson är officer, utbildad på JAS 39 Gripen, och numera anställd vid Försvarshögskolan i Stockholm. Hon har bland annat varit chef för Europakontoret CISM i Bryssel och kan även titulera sig världsmästare i precisionsskytte, både i lag och individuellt. Efter Christina Bengtssons framgångsrika idrottskarriär antogs hon som en av de första deltagarna till Management Diploma for Athletes, MDA, en utbildning som hölls i samarbete mellan Cruyff Institute for Sport Studies och IFL vid Handelshögskolan i Stockholm. Utbildningen anses vara ett av världens bästa chefsutvecklingsprogram. Christinas projekt under utbildningen uppmärksammades stort och blev starten på hennes nya akademiska bana. Inom sitt ämnesområde planerar Christina att doktorera vid Försvarshögskolan.

Parallellt med studier skriver hon en bok om koncentration och fokus som bygger på både forskning och egna erfarenheter från idrottskarriären.

Fokus är framgång – gör varje millimeter betydelsefull

Christina Bengtsson vet värdet av en millimeter. Att vara bäst i världen i en av de mest mentalt krävande sporterna, precisionsskytte, innebär att få försvinnande små marginaler på sin sida. Att med gevär träffa en 1,2 centimeter stor punkt sextio gånger i rad – på femtio meters håll – kräver enormt fokus.

Vad är fenomenet fokus och koncentration, hur yttrar det sig och vilken påverkan har den på din prestation? På ett underhållande sätt föreläser Christina Bengtsson om tankekontroll, om att frigöra sig från målbilder, mentala hinder och om vikten av att fokusera på den faktiska kapaciteten.

Christina Bengtsson delar med sig av 15 års erfarenhet som elitskytt, när hon berättar om vinster och förluster och om vad det innebär att befinna sig i det exakta nuet. Hur finner man skärpan i ett väldigt viktigt möte, i en säljsituation, vid ett tv-framträdande eller i någon annan situation av stor betydelse? Hur lyckas man prestera i skarpt läge, just när det verkligen gäller? Och hur håller man långsiktig fokus i en alltmer föränderlig omvärld?

Att fokus är en avgörande faktor för framgång inom såväl elitskytte som inom organisationer och näringsliv, har Christina Bengtsson fördjupat sig i tillsammans med en rad toppchefer, bland andra Ericssons koncernchef Hans Vestberg, riksbankschefen Stefan Ingves och chefredaktören Martina Bonnier. Likheterna är tydliga. Precis som i skyttevärlden måste man i näringslivet ”vara perfekt också på en icke-perfekt dag”. Det går att träna upp den avgörande koncentrationsförmågan och Christina Bengtsson levererar dessa insikter mycket inspirerande. Gör dig beredd på att utmanas av kunskap som ibland går tvärs emot gängse uppfattningar, att hitta din inre kärna av fokus och att lära dig att se ett vackert höstlöv mitt i kaotiska situationer.