Claes HellgrenClaes Hellgren är en av Sveriges mest framgångsrika handbollsspelare. Claes meritlista inom handbollen som spelare och ledare är minst sagt lång. Totalt spelade han 214 landskamper och 1984-85 blev han utsedd till världens bäste målvakt. Som ledare har han varit huvudcoach för USA:s OS-lag och förbundskapten för damlandslaget (1998). Han har även arbetat med spelarutveckling och expertkommentator i TV4 samt skrivit flertalet böcker.

Claes Hellgren arbetar mycket med utveckling av individer och grupper. Han har gjort sig känd som en talare med enkla och pedagogiska modeller som är lätta för åhörarna att omsätta i praktisk handling. Hans mål att genom sina föreläsningar skapa de rätta förutsättningarna – att undanröja hinder – och att nå mätbara resultat. Han hjälper till att skapa arbetsglädje och laganda i företaget eller organisationen.

I föreläsningarna används mycket metaforer och paralleller från idrotten och Claes kopplar det till den verklighet som råder inom näringslivet. Hur samarbetar vi tillsammans på bästa sätt? Hur byggs ett effektivt lag upp där alla tar ansvar, ger sitt yttersta och kämpar för varandra? Hur får man alla att dra mot samma håll för att uppfylla de gemensamma målen? Hur bygger man upp en stark mentalitet i en grupp? Alltsammans frågor som är välkända för idrottscoacher på elitnivå.

Som föreläsare har Claes lätt att nå fram. Genom att vara positiv, jordnära och lyhörd för vad beställaren efterfrågar har han blivit en mycket omtyckt talare i olika sammanhang.