Jonas Hassen KhemiriJonas Hassen Khemiri, född 1978 i Stockholm, är en av våra mest hyllade och lästa unga författare och dramatiker. Romanerna Ett öga rött, Montecore – en unik tiger och Jag ringer mina bröder har översatts till ett femtontal språk och Khemiris pjäser har spelats av över femtio internationella teaterkompanier. Debutpjäsen Invasion! tilldelades en Village Voice Obie Award för bästa manus och för sina böcker har Khemiri Augustnominerats och tilldelats bland annat Borås Tidnings Debutantpris, Sveriges Radios Romanpris, Tidningen Vi:s litteraturpris, Aniarapriset samt PO Enquists pris för unga författare på väg ut i Europa.

Jonas Hassen Khemiri är en ständigt efterfrågad föreläsare på teman som berör språk, makt, identitet och antirasism. Sedan 2003 har han kombinerat sitt skrivande med föreläsningar på bibliotek, litteraturfestivaler, konferenser och universitet.

Han har bland annat föreläst i Frankrike, Ryssland, Nederländerna, Belgien, Tyskland, Danmark, Norge, Finland, Kroatien, Bulgarien, Tunisien, Turkiet och på Island. Under hösten 2007 bjöds han till USA och Kanada för att hålla en uppskattad föreläsningsserie på bl a Berkeley och University of British Columbia. I svenska gymnasieskolor talar Khemiri mer generellt om skrivande, sin uppväxt i en flerspråkig familj, om hiphopinfluenser och om vikten av att ständigt läsa kritiskt.

Exempel på föreläsningar med Jonas Hassen Khemiri:

”Allt jag inte minns” – om vänskap, våld och glömda minnen (utifrån Khemiris senaste roman).

”1000 sorters svenska” – nya ord, nya världar.

”Globaliserade ord” – Khemiri talar om utmaningen i att förändra invanda tankemönster.

”The challenge of översättning” – om vad som händer när klassiska verk färdas över tid och rum.

”Texterna som räddade mitt liv” – Khemiri berättar om hiphop-texterna, romanerna, pjäserna och pekböckerna som förändrade hans liv. Inklusive musikexempel och högläsning.